Art Safari 2024 – ediția Femei
6 septembrie – 15 decembrie 2024
Cea de-a 15-a ediție Art Safari a celebrat contribuțiile fundamentale aduse de femei domeniului artistic, la nivel național și internațional, printr-o selecție de expoziții tematice. Printre proiectele majore s-a remarcat expoziția Maria a României. Regină și artistă, oferind o incursiune în viața artistică a uneia dintre cele mai fascinante figuri regale din istoria României.
Femei pictore și sculptore a adus în atenția publicului asociația omonimă fondată în 1916 de Cecilia Cuțescu-Storck, Olga Greceanu și Nina Arbore, cu sprijinul reginei Maria. Vizitatorii au descoperit peste 100 de lucrări a 38 de artiste românce care s-au afirmat în prima parte a secolului XX.
Ediția a inclus, de asemenea, Sâni – o premieră în arta românească în materie de expoziții, datorită tematicii inedite și a problematizării acestui simbol feminin în cultura vizuală. Expoziția Young Blood 3.0, dedicată artei supercontemporane, și Hair Stories au pus în valoare creativitatea noii generații de artiste. Publicul a avut ocazia să exploreze și opera fotografei germane Sibylle Bergemann prin expoziția Modă, artă, cultură prin lentila unei femei – o privire amplă asupra creației uneia dintre cele mai importante artiste din domeniu.
Mai mult, acest sezon expozițional a cuprins două expoziții temporare – Vampiri și vârcolaci și Cele mai frumoase tradiții –, o extensie Young Blood 3.0 la Promenada Mall, și a oferit publicului o serie de nouă conferințe dedicate cercetării în domeniul cultural și artistic.
Art Safari 2024, Taine și Comori
8 martie – 28 iulie 2024
În primăvara anului 2024, Art Safari a celebrat un deceniu de existență prin expoziții de artă românească și mari maeștri. „Muzeul secret” a adus colecția doctorului Vintilă din Topalu, una dintre cele mai valoroase colecții de artă interbelică. Expoziția „Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației” a prezentat opera unui artist român cu o carieră internațională. Expoziția „Istoria României în 100 de portrete” a inclus personalități marcante, de la domnitori la sportivi.
Prima expoziție temporară, „Grădinile palatului” a expus flori reprezentate în viziunea marilor maeștri, iar expoziția temporară ,,Generația de aur” a celebrat echipa națională de fotbal din 1994. Publicul a fost invitat „Acasă la Brâncuși” pentru a vedea piese etnografice și fotografii rare. Ediția de vară dedicată copiilor a inclus expoziții de jucării vechi, precum și o dioramă LEGO®. Sezonul s-a încheiat cu „Aurul de la Brukenthal”, o colecție de piese din aur și metale prețioase făurite de meșterii aurari sibieni, expusă în premieră la București.
Art Safari 2023-2024, Stars Edition
29 septembrie 2023 – 15 ianuarie 2024
Art Safari a devenit pentru 3 luni singurul muzeu al muzicii din Capitală, printr-o expoziție multisenzorială care a marcat aniversarea a 60 de ani a Corului Madrigal. De la celebrul muzeul regal Victoria & Albert, Londra a venit expoziția „Bags: Inside Out”, cu genți iconice care au scris istorie, de la branduri precum Hermès, Dior, Fendi, Vuitton. Vizitatorii au descoperit și poveștile orașului nocturn, într-o expoziție dedicate relației omului cu noaptea, realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.
Din octombrie, programul expozițional s-a îmbogățit cu două noi expoziții de artă. Oamenii, portul și veselia Maramureșului s-au regăsit în expoziția unui mare artist redescoperit, Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974). Paula Modersohn-Becker (1876-1907), o reprezentantă importantă a Modernismului. În cele 13 ediții, Art Safari a înregistrat peste 500.000 de vizitatori.
Art Safari 2023, Love Edition
30 iunie-10 septembrie 2023
În cadrul ediției dedicate iubirii, a fost adusă în premieră națională, expoziția „Love Stories”, de la National Portrait Gallery, Londra, unde au fost prezentate portrete ale unor cupluri celebre, printre care Prințul Harry și Meghan Markle, John Lennon și Yoko Ono ori Salvador Dalí și Gala Dalí. Arta românească a fost reprezentată de pictorul Constantin Artachino (1870-1954) și artistul Grădinilor Suspendate, Ion Alin Gheorghiu (1929-2001). Aripa contemporană a fost ocupată de expoziția “Nymphs and Zombies”, curatoriată de Ruth Hibbard de la Victoria & Albert Museum, Londra.
Celebra sculptură „Sărutul” (1907) de Constantin Brâncuși (1876-1957), prima din ciclul Săruturilor, s-a putut admira la Art Safari Love Edition, pentru doar 10 zile, timp în care Art Safari a înregistrat cel mai mare număr de vizitatori. Capodopera cu o valoare de asigurare de 22 de milioane de euro, a fost expusă la București pentru prima dată în ultimii 50 de ani. Campania „Primul Sărut nu se uită niciodată! 10 zile cu Brâncuși la Art Safari” a câștigat Silver Award la PR Awards, Culture & Art Category, în 2023.
Art Safari 2023, a XI-a ediție
10 februarie – 14 mai 2023
Ediția 11 a înregistrat 53.201 de vizitatori. Acest sezon a oferit publicului o super experiență de vizitare cu cel mai instagramabil infinity room, pictură impresionistă din Spania, instalații realizate de câștigătorii prestigiosul Prix Marcel Duchamp, o amplă expoziție dedicată maestrului Ion Theodorescu-Sion, precum și o expoziție de artă Supercontemporană românească – Young Blood 2.0.
Pe lângă cele 4 expoziții permanente, Art Safari a găzduit și 2 expoziții temporare. „Comoara de la Brukenthal”, a fost vizitată de 8.333 de persoane. Capodopera „Omul cu tichie albastră” de Jan van Eyck a fost expusă pentru prima dată într-o expoziție temporară în România, alături de alte 4 opere cu o valoare de asigurare de 75 de milioane de euro, din colecția Muzeului Brukenthal. În cadrul expoziției „Cei 10 urmași ai lui Brâncuși”, vizitatorii au descoperit 10 artiști care au transmis moștenirea marelui sculptor.
Art Safari 2022, a X-a ediție
23 septembrie-11 decembrie 2022
Art Safari a atins un nou record de vizitatori în anul 2022 – 121.510. În premieră absolută pentru Europa de Est, a fost adusă o expoziție realizată în colaborare cu muzeul regal Victoria and Albert, cea mai valoroasă din ultimii 40 de ani. În Pavilionul Românesc, au fost expuse lucrările a trei artiști reprezentând generații și stiluri diferite: Ștefan Popescu, Lilian Theil și Mihai Mureșan.
Ediția 10 a înregistrat 56.383 de vizitatori, iar 3.155 de persoane au ales Night Tours. Copiii cu vârste între 3 și 12 ani au beneficiat de ateliere de artă și vizite gratuite în expoziții, în cadrul programului Art Safari Kids. De asemenea, un număr de 4.788 elevi, studenți și angajați ai instituțiilor de educație partenere, au vizitat Art Safari în baza biletului special, redus la 20 de lei.
Art Safari 2022, a IX-a ediție
12 mai – 7 august 2022
Art Safari, cel mai important eveniment de artă din România, a încheiat cu succes cea de-a 9-a ediție, atraind un număr record de 65.127 de vizitatori. Această ediție de excepție a inclus expoziții temporare care au adus opere de artă din colecții prestigioase, precum Muzeul Antipa și Muzeul Tehnic. Au fost prezentate peste 800 de opere evaluate la peste 14 milioane de euro, aduse din 17 muzee din România și din străinătate, inclusiv Germania, Spania și Israel, precum și din colecții private.
Expoziția s-a desfășurat în cinci pavilioane expoziționale distincte. Aceste pavilioane au oferit publicului o gamă variată de opere de artă, de la creațiile primului artist român modern Theodor Aman, la lucrări semnate de maeștri precum Picasso, Dali și Falla, fotografii de excepție din Germania, creații ale lui Marcel Iancu și artă contemporană sub semnul culorilor roșu, galben și albastru.
Art Safari 2019 a demonstrat încă o dată importanța și atractivitatea artei în România, consolidându-și statutul de eveniment de referință în lumea artistică.
Art Safari 2021, a VIII-a ediție
16 septembrie-3 octombrie 2021
Evenimentul a adus 18 zile de bucurie, socializare și artă, cu peste 800 de opere de artă expuse pe cei 6000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România. Pavilionul a înregistrat peste 36.000 de vizitatori, cu aproximativ 10% mai mulți decât anul precedent.
Operele în valoare totală de 9 milioane de euro au fost grupate în patru pavilioane expoziționale distincte:
Pavilionul Muzeal: „Samuel Mützner. Pe urmele lui Claude Monet”
Pavilionul Invitat: „Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România”
Pavilionul Central: „Constantin Piliuță. Culoare de zenit”
Pavilionul Contemporan: „Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească”
Art Safari 2020, a VII-a ediție
11-27 septembrie 2020
A 7-a ediție a Art Safari, în ciuda restricțiilor pandemice, a atras 32.405 de vizitatori. Muzeul temporar, găzduit în Victoria Tower timp de două săptămâni, a expus 800 de opere evaluate la peste 12 milioane de euro. Programul de vizitare a fost extins cu o săptămână pentru cei cu bilete online din motive de precauție sanitară. Evenimentul a inclus experiențele Night Tours, cu aproape 3.000 de vizitatori care au avut parte de tururi ghidate, desene în direct și muzică. Expozițiile au inclus Gheorghe Petrașcu, Guerrilla Girls, Sabin Bălașa, Școala de la București și Israel ca țară invitată. Pavilionul Copiilor a expus artă creată în timpul izolării.
Succesul acestei ediții a fost susținut de peste 80 de tineri voluntari dedicați promovării artei.
Art Safari 2019, a VI-a ediție
27 septembrie – 6 octombrie 2019
Art Safari 2019 a fost un eveniment de artă cu o suprafață de 10.000 de metri pătrați, cu opere de artă românească de patrimoniu, artă supercontemporană, artă contemporană internațională și instalații de artă. A inclus, de asemenea, un program de conferințe denumit Art Talks. Lucrările, evaluate la aproximativ 15 milioane de euro, au fost aduse din muzee din România și străinătate, precum și din colecții private naționale și internaționale.
Una dintre cele mai vechi opere expuse a fost o marmură elenistică reprezentându-l pe zeul Charon cu câinele Cerber, datând din secolul al III-lea î.Hr. Cea mai valoroasă lucrare din colecțiile private, expusă la Art Safari 2019, a fost „În Iatac,” un nud semnat de Nicolae Tonitza, asigurat pentru 350.000 de euro, achiziționat de un colecționar din București în 2011. Pentru prima dată, Art Safari București a oferit tururi ghidate și pe timp de noapte.
Expozițiile Art Safari 2019 au inclus Pavilionul Muzeal „Tonitza și geniul copilăriei,” Pavilionul Internațional „Made in China,” Pavilionul Central „REPVBLICA. Despre umbre în sculptură,” și Pavilionul Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tău.”
Art Safari 2018, a V-a ediție
11-20 mai 2018
Pavilionul Central „Art on Stage” a creat scene multidisciplinare pentru artă și artiști, devenind un spațiu primitor pentru public. Pavilionul Muzeal „Natural-Cultural” a oferit o expoziție ne-liniară dedicată artei românești până în anii ’90, evidențiind teme precum tradiția, natura și existența umană. BCR a expus o parte din colecția sa de artă, inclusiv lucrări de la Nicolae Tonitza la Ion Țuculescu, concentrându-se pe perioada interbelică. Expoziția „Altceva despre Ceaușescu” a prezentat o perspectivă unică asupra artei românești din perioada respectivă.
În 2018, Art Safari a avut 33.946 de vizitatori, cu lucrări asigurate în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Evenimentul a inclus ateliere pentru copii, discuții artistice și lucrări din muzee precum Muzeul Pompidou și Muzeul Louis Vuitton Fondation din Paris, precum și din colecții importante precum BCR și RA-APPS. Pavilionul a fost adus din Germania în București cu 9 camioane și a fost construit în 15 zile.
Art Safari 2017, a IV-a ediție
19 mai – 18 iunie 2017
Pavilionul Muzeal a găzduit expoziția „Luchian și Independenții” în cadrul Centenarului Luchian (1916-2016), prezentând opere ale artistului din peste 20 de instituții muzeale și colecții private, oferind astfel cea mai mare expoziție Luchian din ultimii 50 de ani. Expoziția a pus în lumină contribuția sa la inovarea artei românești și la formarea grupului de secesiune artistică în jurul său la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Expoziția Centrală a Pavilionului de Artă Contemporană, numită „Notes on a Landscape” și curatoriată de Wim Waelput, a explorat peisajul artistic din România, de la tradițiile moderne până la mișcările contemporane, aducând în prim plan teme legate de identitate și condiții geopolitice, oferind o perspectivă alternativă asupra istoriei artei.
Evenimentul a atras 27.784 de vizitatori, inclusiv 3.105 la vernisaj, cu un public divers ca vârstă. Expoziția „Luchian și Independenții” a inclus 130 de opere din 20 de instituții muzeale și colecții private, în timp ce expoziția „Notes on a Landscape” a prezentat 98 de lucrări de la 16 artiști și colecții. În plus, au participat 45 de galerii de artă naționale și internaționale, iar programul a inclus ateliere și conferințe.
Art Safari 2016, a III-a ediție
5 – 15 mai 2016
Pavilionul Muzeal Art Safari 2016 a expus lucrări în cadrul mișcării artistice DADA, cu curatoriatul lui Raya Zommer-Tal. Expoziția a inclus lucrări ale unor artiști renumiți, inclusiv Tristan Tzara, Hugo Ball, Hans Arp, Marcel Ianco, Arthur Segal, Jules Perahim, Max Herman Maxy și Victor Brauner, alături de alți artiști internaționali.
Evenimentul a atras 24.536 de vizitatori, inclusiv 3.000 la vernisaj, cu un public variat ca vârstă. Muzeuri și instituții internaționale, precum Tate Modern, Muzeul Beelden aan Zee, Comisia de Cultură a Parlamentului din Bavaria și altele, au venit să studieze piața de artă contemporană românească. Expoziția Centrală a inclus 350 de opere din 16 muzee și 21 de colecții din România și străinătate, iar evenimentul a fost susținut de 60 de galerii de artă naționale și internaționale. Programul a inclus conferințe și a atrăgut 500 de participanți, iar Art Safari Kids a avut 700 de copii participanți.
Art Safari 2015, a II-a ediție
13 – 17 mai 2015
În 2015, Art Safari a adus împreună 300 de artiști din portofoliile a 50 de galerii de artă românești și internaționale, alături de 10 muzee din afara Bucureștiului. Cea mai importantă parte a evenimentului a fost dedicată artei contemporane, iar secțiunile adiacente au prezentat artă modernă și business artistic, includând expoziții tematice realizate în colaborare cu muzee și instituții culturale românești. Au fost inaugurate două programe noi: „Talk Non Stop”, în care artiștii contemporani și-au prezentat practica artistică, și „The Space”, un program special dedicat artei experimentale și performance-ului contemporan. La eveniment au participat personalități marcante, precum directori de instituții culturale, colecționari, curatori și teoreticieni din România și din mai multe alte țări.
Art Safari 2015 a înregistrat 19.716 de vizitatori și a cuprins 57 de spații expoziționale, printre care se numără opt muzee din România. De asemenea, au avut loc 16 conferințe, ateliere creative, activități pentru copii, prezentări de artiști, lansări de cărți și evenimente inedite. Locul evenimentului a fost în Ciclop, prima parcare cu mai multe etaje din București, construită în anii 1930, care continuă să impresioneze prin valoarea sa arhitecturală, povestea sa și rezistența sa. Expoziția de artă în spațiul Ciclop a reprezentat o intervenție creativă într-un spațiu neconvențional. Arhitectul responsabil a fost Attila Kim.
Art Safari 2014, ediția I
22-25 mai
Art Safari 2014, prima ediție, a adus împreună cei mai importanți artiști români, atât contemporani, cât și din istoria artei, în Bucureștiul contemporan. Timp de 4 zile, publicul a avut ocazia să exploreze peste 1.000 de opere de artă de patrimoniu și contemporane într-un spațiu neconvențional. Evenimentul a inclus dezbateri de actualitate din lumea artei, lansări de cărți și albume, sesiuni de întrebări și răspunsuri cu artiști, intervenții artistice și muzică contemporană.
Art Safari 2014 a adus în prim-plan discuții interactive despre piața de artă, având ca invitați personalități din România, Olanda, Turcia, Polonia, Austria și Ungaria. Printre lectorii care au contribuit la programul Arta Dialogue s-au numărat reprezentanți din industria artistică internațională, precum Christie’s Viena (Austria), ViennaFair (Austria), Art Rotterdam (Olanda), FlashArt (Ungaria), Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca (România), Liga Europeană a Universităților de Artă (ELIA), Ani Molnar Gallery (Ungaria), Jecza Gallery (România), Universitatea Națională de Arte București (România), Cabaret Voltaire (Elveția), Centre Pompidou Atelier Brâncuși (Franța) și mulți alții.