Hai la noile cursuri de istoria artei de la Art Safari!

Sunteți pasionați de artă și ați vrea să înțelegeți mai bine cheia în care să priviți o operă? Vreți să aflați povești și curiozități despre artiști? De ce a pictat Tonitza copiii cu ochi ca mura? Cine a fost cel mai rafinat portretist al României și care era tehnica lui secretă? Ce a creat prima generație liberă de artiști din România, cum e arta ultimilor 30 de ani?

 

Art Safari vă invită să explorați istoria artei românești alături de ghizii și specialiștii noștri! Am pregătit o serie de cursuri inedite, inspirate din expozițiile acestui sezon.

 

Pentru început, regăsiți în programul nostru 3 module a câte 2 cursuri fiecare – Introducere în istoria artei cu Monica Dumitru, Istoria artei cu Maria Munteanu și Istoria artei cu Ioana Ciocan. Fiecare curs durează o oră și jumătate și este menit să vă ofere o perspectivă concentrată și interesantă asupra temelor propuse.

 

„Lecția” de artă continuă în expoziții, acolo unde veți putea practica tot ce ați învățat. Iar la final, ne bucurăm de networking la o cafea sau la un pahar de prosecco.

Istoria artei cu Ioana Ciocan

Ioana Ciocan, CEO Art Safari

Comisar al României pentru participarea la Bienala de la Veneția. Eisenhower Fellow, Eastern European Program, lector Universitatea din București, Facultatea de Istorie.

 

Curs 1: Tendințe în arta contemporană
24 iulie, 19:00-20:30

 

Artiștii contemporani abordează teme provocatoare, inspirate de realitățile curente, de la crize globale la identitate și tehnologie. Influențați profund de societatea în continuă schimbare, aceștia redefinesc granițele artei cu lucrări inovatoare și o mare dorință de reinterpretare.

 

Aflați mai multe despre tendințele în arta zilelor noastre și cum „să descifrați” arta contemporană.

 

Curs 2: 30 de ani de artă contemporană în România
25 iulie, 19:00-20:30

 

Artiștii post-decembriști au explorat libertatea expresiei artistice într-un context de tranziție politică și socială. Artiștii capitalismului au reflectat dinamica economică și culturală a țării, ilustrând problemele și provocările contemporane.

 

Descoperă alături de noi cum a evoluat arta românească contemporană și cum influențează Revoluția tehnologică arta generației tinere.

Introducere în istoria artei cu Monica Dumitru

Monica Dumitru

Absolventă a Facultății de Istorie, secția Istoria Artei, la Universitatea din București, în prezent masterandă în Istoria Artei și Filosofia Culturii. Pasionată de artă și film, Monica își dedică studiile și analizele culturale explorării impactului social și contextului istoric al operelor de artă și producțiilor cinematografice.

 

Curs 1: De la pictură la fotografie. Tonitza, Stoenescu și Szathmári
20 iulie, 10:00-11:30

 

Înainte să existe fotografia, portretul fotografic, chipurile erau imortalizate prin pictură. Nicolae Tonitza (1886-1940) este cunoscut în istoria artei pentru portretele expresive de copii cu ochi ca mura. De asemenea, Eustațiu Stoenescu (1884-1957) a fost considerat unul dintre cei mai rafinați portretiști ai începutului de secol XX. Printre cei care s-au lăsat pictați de Stoenescu se numără regi, regine, șefi de state, politicieni, aristocrați, actori sau chiar artiști. De cealaltă parte, Carol Pop de Szathmári (1812-1887) a fost și pictor, dar a dus arta portretului la nivelul următor, fiind considerat primul fotograf al României. Toți cei trei artiști remarcabili sunt evocați în expozițiile noastre.

 

Cursul ne propune o incursiune în universul picturii și fotografiei, prin operele unora dintre cei mai importanți artiști români.

 

Curs 2: Moda și moravurile secolului trecut… sau de ce purta Tudor Vladimirescu cazaclie?
21 iulie, 10:00-11:30

 

Vestimentația reflectă nu doar stilul personal, ci și contextul istoric și social al epocii. Tudor Vladimirescu (1780-1821), liderul răscoalei din 1821 și voievodul dreptății sociale, a purtat cazacliu nu doar ca un element „la modă” – există o semnificație mult mai profundă. În expoziția „Istoria României în 100 de portrete” regăsim și emblematicul său portret semnat de Theodor Aman, în care puteți admira și celebra sa ținută.

 

Aflați cum putem înțelege mai bine istoria prin modă alături de ghizii noștri. Pentru o experiență completă, explorați și expozițiile noastre.

Istoria artei cu Maria Munteanu

Maria Munteanu

Absolventă a Facultății de Istorie – secția de Istoria artei a Universității din București. Pasionată de artă, îsi construiește un parcurs profesional în acest domeniu, având o experiență de 5 ani în tururi ghidate. De 3 ani scrie periodic pentru Propagarta – Revista artelor vizuale.

 

Curs 1: Grupul celor patru (Nicolae Tonitza, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han)
22 iulie, 19:00-20:30

 

Descoperiți cel mai important grup artistic din România – „Grupul celor patru” – format din patru artiști uniți de prietenie și de crezul artistic comun, acela al libertății de exprimare plastică. Nicolae Tonitza (1886-1940), Francisc Șirato (1877-1953), Ștefan Dimitrescu (1886-1933) și Oscar Han (1891-1976) au revoluționat scena artistică românească prin expoziții frecvente, în care puneau accent pe un acord unitar coloristic și o prezentare modernă, eliberată de canoane și reguli.

 

Nicolae Tonitza, liderul generației sale, a ilustrat inocența copilăriei cu o sensibilitate rar întâlnită. Francisc Șirato, maestru al culorii, a primit distincții internaționale pentru arta sa grafică și picturile vibrante. Ștefan Dimitrescu a adus în prim-plan emoția sinceră și un dramatism reținut. De asemenea, l-a influențat pe Tonitza să exploreze universul exotic al Balcicului. Sculptorul Oscar Han, ghidul artistic al doctorului Gheorghe Vintilă (unul dintre cei mai mari colecționari ai României, a cărei colecție impresionantă este expusă acm în Art Safari), a redefinit arta modernă prin creațiile sale expresive și profund simbolice.

 

Explorați poveștile marilor maeștri ai României și vizitați expozițiile noastre pentru o experiență completă.

 

Curs 2: Toți ochii pe Tonitza
23 iulie, 19:00-20:30

 

Nicolae Tonitza (1886-1940) a cucerit publicul prin ochii mari, rotunzi și expresivi ai copiilor pe care i-a pictat – tușa personală a artistului. Picturile sale emană un lirism cald. Fiecare portret transmite o profundă sensibilitate față de suferința umană, o amprentă a experienței sale pe frontul de la Turtucaia. Tonitza, artist complex, pictor, grafician, jurnalist și profesor, a lăsat în urmă o operă eternă, unică în arta românească.

 

Inocență, melancolie sau bucurie, ce sentimente vă trezesc operele lui și mai ales ce a vrut autorul să spună? La cursul nostru, toți ochii sunt pe Tonitza! Vizitați și expozițiile noastre pentru o experiență completă.

Bilete