O ediție care sărbătorește femeile cu o contribuție impresionantă în arta și cultura românească. De la Regina Maria, spirit artistic înnăscut, susținătoare a artiștilor români pe care i-a promovat și colecționat toată viața, și Cecilia Cuțescu-Storck, prima profesoară de artă din Europa, spirit vizionar, până la Sibylle Bergemann, una din cele mai importante fotografe contemporane din Germania, și noua generație de artiste – Young Blood 3.0 – forța creatoare a femeilor este dezvăluită într-un spectacol al emoției și al sensibilității. Dar și o premieră absolută în materie de expoziții românești: Sâni. O expoziție cum nu s-a mai făcut.

Maria a României

Regină și artistă, alături de „Femeile Pictore și Sculptore”

6 sept. – 15 dec.

Figură marcantă a monarhiei noastre, Maria a României a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, dar și prin latura artistică a ființei sale, manifestată încă din copilărie și din tinerețe. Pasionată întreaga viață de grădini și de natură, tânăra principesă va picta exclusiv flori – crini, maci, iriși – într-o manieră specifică stilului Art Nouveau, în care naturalul se împletește armonios cu decorativul. Regina Maria a fost atrasă și de designul de mobilier, multe dintre piesele concepute de principesă decorând interioarele Castelului Pelișor. 

 

Principesa Maria s-a implicat și în viața artistică din România, fiind chiar președinta de onoare a societății Tinerimea Artistică. A colecționat artă toată viața. La Balcic, regina Maria va întreține o colonie de artiști care au marcat arta contemporană românească. Muzica, teatrul și filmul au pasionat-o întreaga viață și a avut o legătură absolut specială cu George Enescu. 

 

Capitolul „Maria a României, regină și artistă” este realizat în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași și Muzeul Naţional Cotroceni, iar capitolul „Femeile Pictore și Sculptore” este curatoriat de Alexandra Ilniţchi-Ardelean. Design expoziție de Diana Nicolaie.

Cecilia Cuțescu-Storck

Prima femeie profesor de artă din Europa

6 sept. – 15 dec.

Puternică, ambițioasă, feministă convinsă, mamă, soră și soție, muncitoare și dornică să arate tuturor că locul femeilor este alături de bărbați, nicidecum în urma lor – așa ar putea fi descrisă, în câteva cuvinte, Cecilia Cuțescu-Storck (1879-1969), o artistă cu o puternică influență în viața culturală din perioada interbelică, prima femeie profesor de artă din Europa.

 

Curator: Drd. Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf – Pinacoteca Muzeului Municipiului București

Partener: Muzeul Municipiului București

Scenografie: Cosmin Florea

Sâni

O expoziție cum nu s-a mai făcut

6 sept. – 15 dec.

O premieră absolută în materie de expoziții românești, care explorează reprezentările sânilor în arta românească, de la pictură, sculptură și până la instalații. De la obiect al dorinței la cenzură, de la admirație la rușine, sânii au fost un punct central în discuțiile și dezbaterile culturale ale ultimelor decenii. Expoziția prezentată la Art Safari își propune să examineze felurile multiple în care artiștii au reprezentat această parte a corpului femeiesc.

 

Text de Antonia Iordache

Young Blood 3.0

Noul val de artiste contemporane

6 sept. – 15 dec.

și la Promenada Mall:

19 sept. – 17 nov.

Girl power! Fetele cuceresc Art Safari – iată noua generație de artiste din România. 

 

Descoperă ce e hot în arta creată de fetele Gen Z. De la ulei pe pânză la… sky is the limit! E timpul pentru noul val de artiste contemporane din România. Expoziția are loc la sediul Art Safari și la Promenada Mall.

 

Curator: Călina Coman

Sibylle Bergemann

Modă, artă, cultură prin lentila unei femei

6 sept. – 15 dec.

Expoziția oferă o imagine de ansamblu asupra întregii opere a uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania. Fotografiile lui Sibylle Bergemann (1941-2010), născută la Berlin, sunt cu adevărat impresionante. Inițial, s-a remarcat ca fotograf de modă, în scurt timp devenind cunoscută și pentru eseurile sale fotografice și datorită observațiilor precise asupra unor detalii ascunse. Fotografiile ei au apărut în publicații internaționale: Der Spiegel, Stern, New York Times

 

Expoziție realizată în parteneriat cu ifa, Ambasada Republicii Federale Germania în România și Goethe Institut.

Hair Stories

By Elseve L’Oréal Paris

Lasă-ți părul să îți spună povestea

6 sept. – 15 dec.

Artiste: Ioana Băltan, Ana Bănică, Linda Barkasz, Liliana Basarab, Roxana Benea, Arina Bican, Bodarev Margarita, Irina Dragomir, Amalia Dulhan, Teodora Gavrilă, Elleny Gherghe, Teli Iacșa, Alina Marinescu, Diana Nicolaie, Emma Păvăloaia, Mimi Pleșoianu, Ondine Slimovschi, Ioana Stanca, Irina Tănase, Toderel Teona.

Femei. Putere. România

14 nov. – 15 dec.

Expoziția „Femei. Putere. România” prezintă o selecție de portrete feminine realizate de Cornel Brad de-a lungul anilor pe care i-a dedicat documentării relației pe care oamenii o stabilesc cu Statul român. Trei generații de femei ne privesc, femei care au înfruntat și depășit tirania, nedreptatea, abuzul, indiferența și uitarea din partea instituțiilor menite să le apere, precum Ana Blandiana, Doina Cornea, Ioana Voicu-Arnăuțoiu, Herta Müller, Niculina Moica și Alexandra Furnea, dar și femei care au excelat în diverse domenii, precum Mariana Gheorghe, Laura Codruța Kövesi, Constantina Diță și Alina Șerban. Biografiile lor ne aduc în lumină legăturile dintre viețile noastre și emoțiile care ne unesc.

Cele mai frumoase tradiţii

28 nov. – 15 dec.

Expoziția Cele mai frumoase tradiții explorează bogăția obiceiurilor și a valorilor spirituale transmise de-a lungul generațiilor în spațiul românesc, concentrându-se pe frumusețea modului în care românii celebrează sărbătorile de iarnă. Evenimentul le oferă vizitatorilor o incursiune în tradițiile care îmbogățesc patrimoniul cultural românesc, dezvăluind semnificația profundă a Crăciunului în viața comunităților rurale și urbane din România.