Constantin Artachino
1870-1954
Ești o floare, ești un crin, ești parfumul cel mai fin! Expoziția dedicată marelui maestru Constantin Artachino cucerește prin artă, prin scenografie, muzică și… parfum. O experiență imersivă completă în lumea pe care artistul a zugrăvit-o cu tușe de mătase și o oază în inima orașului.
Constantin Artachino este considerat un maestru al portretului și peisajului în istoria artei autohtone. A fost atras de lumea orientală și balcanică, pe care a zugrăvit-o adeseori, iar acest lucru este de la sine înțeles în expoziție. Portul tătăresc, turcesc, obiecte specifice acestor culturi au fost aduse de la Muzeul Satului pentru a întregi expoziția din cadrul Art Safari. Artachino s-a remarcat printr-o creație elegantă, echilibrată, linii și contururi clare, perfect armonizate. Nu rata superbul portret „Fata cu crini”!
Artist important și sofisticat, Artachino a studiat la Școala de Belle-Arte, unde i-a fost elev lui Theodor Aman, dar și la Paris, la Academia Julian, unde a fost coleg cu Nicolae Vermont şi Ştefan Luchian. De altfel, cu aceștia se împrietenește și formează grupări artistice. Pentru meritele sale excepționale, ca pictor și ca profesor, a fost decorat de regele Ferdinand în 1915 și de regele Carol al II-lea în 1931.
Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Țăranului Român și Muzeul Hărților. Scenografia este semnată de Cosmin Florea, unul dintre cei mai apreciați scenografi de teatru din România. A colaborat cu regizori importanți din România și Franța, iar în anul 2022 a câștigat premiul Uniter pentru cea mai bună scenografie. Pădurea spânzuraților” (regie Radu Afrim), „Exil” (regie Alexandra Badea) sunt câteva din piesele de teatru reprezentative pentru universul său.
Curator: Elena Olariu
Scenografie: Cosmin Florea
Animație: Andrei Cazacu
Sound design: Călin Țopa
Mai multe expoziții