Ediția Taine și Comori

8 martie – 28 iulie

Opere de mare valoare ale artei românești, povești remarcabile, impresionante colecții și mari maeștri: Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Ciucurencu, Dărăscu, Ressu, Iser, Piliuță, Stoenescu.

Muzeul secret

8 martie – 26 mai

Una dintre cele mai importante colecții de artă interbelice vine la Art Safari. Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Ciucurencu, Dărăscu, Ressu, Iser și Piliuță sunt marii maeștri pe care dr. Gheorghe Vintilă i-a dăruit muzeului din comuna Topalu, Muzeul secret pe care îl poți descoperi acum la Art Safari.

Eustațiu Stoenescu

Portretistul aristocrației

8 martie – 28 iulie

Eustațiu Stoenescu (1884, Craiova –1957, New York) a fost un artist cu o carieră internațională remarcabilă și cu o operă vastă, insuficient cunoscută după perioada comunistă, ale cărei autorități l-au șters din cărțile istoriei artei. A fost considerat, la vremea sa, printre cei mai rafinați portretiști ai Europei, dar a pictat, în tradiție locală, și peisaje ori naturi moarte, toate impresionante prin valoarea lor plastică.
Maestrul român a fost recompensat cu numeroase premii și distincții, iar operele sale, mai ales portretele, au ajuns în semnificative colecții internaționale, în Franța, Italia, SUA, Marea Britanie, Belgia, Olanda sau Elveția. A creat portrete care-I reprezintă pe regele Ferdinand, pe regele Carol al II-lea, pe regele Mihai I, pe regina Elena și multe alte capete încoronate ale Europei, dar și multe alte personalități ale perioadei interbelice, de la aristocrați și oameni de lume la sportive ori guvernanți.

A participat la trei ediții ale Bienalei de la Veneția, inclusiv la cea din 1938, când a fost inaugurat Pavilionul Românesc din Giardini della Biennale. Expoziția de la Art Safari dezvăluie personalitatea complexă a acestui artist valoros, care a cunoscut succesul atât în țară, cât și în străinătate, în special la Paris și la New York.

Istoria României în 100 de portrete

8 martie – 28 iulie

Regi, regine, conducători, politicieni, sportivi, oameni de cultură și știință, precum și alte personalități marcante sunt reunite într-o expoziție aniversară. Portretul a fost dintotdeauna un martor al istoriei. De-a lungul timpului, celebrități și personalități au fost imortalizate pentru posteritate, de la oameni providențiali precum Nicolae Bălcescu și Tudor Vladimirescu la sportivi notorii precum Gheorghe Hagi și Nadia Comăneci. Portretele din această expoziție provin majoritar din colecții muzeale, de la cea a Muzeului Național de Istorie a României la cea a Muzeului Național Militar, și sunt expuse majoritar în premieră.

 

Susținut de:

Atelierele Pangratti

8 martie – 28 iulie

Strada care a concentrat cele mai valoroase spirite artistice ale României postbelice prin prezența celebrelor ateliere, devenite cu timpul spații de creație, școală pentru neofiți, centre boeme și salerooms pentru colecționari. Printre cei care au creat aici se numără: Corneliu Baba, Alexandru, Ion Nicodim, Sorin Ilfoveanu, Vasile Gorduz, Georgeta Năpăruș.

Alma Redlinger

centenar

8 martie – 26 mai

La 100 de ani de la nașterea pictoriței, expoziția aduce în prim-plan procesul de construire permanentă a discursului pictural prin punerea laolaltă a unei suite de tehnici de la crochiu la pictură.